Jaar:
2de jaar
Studiedomein:
Domeinoverschrijdend
Finaliteit:
Doorstroomgerichte finaliteit

Over deze opleiding

Is de basisoptie STEM-Technieken iets voor mij?

Vraag jij je vaak af hoe een toestel werkt, steek je graag zelf de handen uit de mouwen en hou je van uitvindingen? Dan is deze basisoptie waarschijnlijk iets voor jou. 

Waar bij STEM-Wetenschappen de focus op het onderzoekende ligt, is STEM-Technieken meer gericht op het ontwerpen en de toepassing. Je leert dus iets meer al doende.  

Wat leer je in de basisoptie STEM-Technieken?

In STEM-Technieken leer je op een creatieve en probleemoplossende manier ontwerpen en uitdenken. Je wordt uitgedaagd om zelf te onderzoeken welke grondstoffen, gereedschappen, machines en technieken je kan gebruiken. Door te experimenteren, uit te testen en bij te sturen, leer je je projecten zelf evalueren en verbeteren. Een belangrijke les voor later. 

Om inspiratie op te doen, onderzoek je ook systemen die je dagdagelijkse tegenkomt en dus goed kent. Je gebruikt hiervoor wiskunde en wetenschappen. Om de taal van de technologie te leren begrijpen, leer je ook handleidingen lezen, plannen, tekeningen maken, enz… Want een echte denker en doener benut al zijn talenten.

Lesplaats(en)

Wat na deze opleiding?

Wat kan je verder studeren na STEM-Technieken?

Wanneer je kennis hebt gemaakt met al deze mogelijkheden heb je al een heel ander beeld van alle beroeps- en studiemogelijkheden die nog voor je openliggen in de 2de en 3de graad. 

Na 2A kan je kiezen voor elke studierichting, maar is het logisch om te kiezen voor een STEM-gerelateerde studierichting in de doorstroomgerichte of dubbele finaliteit. Bespreek dit met je vrienden, ouder(s), klastitularis en/of leerlingenbegeleider. Neem ook zeker eens een kijkje op de verschillende scholenwebsites en bezoek een infobeurs of opendeurdag.