Opgelet: Op je aanvraag moet je de correcte benaming en het nummer van het centrum invullen waar je de opleiding zal volgen:

  • Opleiding Nederlands voor Anderstaligen (NT2): vul in: "Centrum voor Volwassenenonderwijs Encora 029124"

  • Opleidingen Kapper en Schoonheidsspecialist: vul in:  "Centrum voor Volwassenenonderwijs Encora 028531"

  • Alle andere opleidingen bij Encora: vul in: "Centrum voor Volwassenenonderwijs Encora 029389"

Leerkracht aan de computer met twee cursisten

Werk je in de privésector?

Werk je in de privésector en wil je een opleiding volgen? Er zijn drie opleidingsincentives waarmee de Vlaamse overheid je een duwtje in de rug wil geven als je als werknemer werk en opleiding wilt combineren. Met Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques krijg je daarbij steun van de Vlaamse overheid.  

Wil je werken en leren combineren? Werknemers in de privésector hebben onder bepaalde voorwaarden recht op het Vlaams opleidingsverlof. Daardoor kan je afwezig zijn op het werk om een opleiding te volgen, terwijl je loon wordt doorbetaald. Na de opleiding kan de werkgever een forfaitair bedrag terugbetaald krijgen als compensatie

Bekijk hier alle info en voorwaarden.

Werk je in de privésector of in de social profitsector? En neem je tijdskrediet om een opleiding te volgen? Dan kan je, boven op de premie van de RVA, een aanmoedigingspremie 'opleidingskrediet' krijgen van de Vlaamse overheid.

Bekijk hier alle info en voorwaarden.

Wil je buiten de werkuren een opleiding volgen om je positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien heb je recht op opleidingscheques. Daarmee betaal je maar de helft van je inschrijvingsgeld. De Vlaamse overheid betaalt de andere helft. 

Bekijk hier alle info en voorwaarden.

Werk je in de confectiesector?

Het sectorfonds IVOC biedt een premie voor werknemers uit de confectiesector via de IVOC leerrekening. Een leerrekening is een bedrag van maximum €640 per jaar. IVOC betaalt daarmee volgende opleidingskosten: inschrijvingsgeld, cursus- en lesmateriaal, vervoerkosten en kinderopvang. 

Het doel van de leerrekening is om je kansen op de arbeidsmarkt te versterken, een hobbycursus komt dus niet in aanmerking. Je moet werknemer zijn in een confectiebedrijf, dus werken onder paritair comité 109 (arbeider) of 215 (bediende). Deze info vind je op je loonfiche. Meer info lees je op hun website: www.leerrekening.be of bel 02 481 53 50. 

Heb je nog geen diploma secundair onderwijs?

Behaalde je je diploma secundair onderwijs in het volwassenenonderwijs? Dan kan je het inschrijvingsgeld van je diplomagerichte beroepsopleiding volledig terugvragen aan de Vlaamse Overheid. 

Meer info lees je hier.

Ben je werkloos?

Ben je ingeschreven als werkzoekende en ontvang je geen uitkering? Volg je bij Encora een langdurige opleiding die naar een knelpuntberoep leidt? Dan kom je misschien in aanmerking voor de knelpuntpremie van VDAB. 
 
Lees hier meer over deze premie en de voorwaarden. 
Bekijk hier de lijst van knelpuntberoepen die je bij Encora kan volgen.