Encora zet ook sterk in op internationale projecten. Dat wil zeggen dat we in sommige opleidingen de mogelijkheid bieden om bijvoorbeeld een internationale stage te lopen. Hierdoor voegen we aan onze opleidingen zowel op persoonlijk als professioneel vlak een extra dimensie toe. 

Eind mei 2023 gingen enkele cursisten kapper en kinderbegeleider op internationale stage naar het mooie Chania in Kreta.

De kappers in opleiding konden terecht in vier gerenommeerde kapsalons, waar ze de kans kregen om hun talenten verder te ontwikkelen. Onder begeleiding van Griekse werkplekmentoren deden ze waardevolle ervaring op en leerden ze veel bij.

Onze kinderbegeleiders in spe deden een stage in verschillende kleuterscholen. Met veel toewijding inspireerden en begeleidden ze de jonge Griekse kinderen. Ze kregen waardevolle feedback van hun Griekse werkplekmentoren.

We zijn ontzettend trots op al onze cursisten voor hun harde werk en inzet tijdens deze stageperiode. 

Benieuwd naar meer? Lees hier het reisverslag en bekijk de foto's.

Ook interesse in een soortgelijke ervaring?
In het tweede semester van schooljaar 2023-2024 organiseren we opnieuw een stage in Chania voor onze kappers en kinderbegeleiders.

Groep mensen zitten op de treden op straat.

In maart 2023 gingen enkele leerkrachten en cursisten op stage in Zuid-Afrika. Het was een boeiende, intense en leerrijke ervaring. 
Je kan hun avonturen lezen via deze link

Groep mensen bij elkaar in Durban.

In oktober 2022 gingen 12 cursisten van de opleiding 'Grime, Visagie & Hairstyling' samen met hun leerkrachten Lieve en Ruth naar Zweden voor een internationale stage. Ze hielden hun belevenissen bij in een online dagboek. Benieuwd naar hun avonturen? Lees het hier na en bekijk de vele sfeerbeelden.

Vrouw trekt selfie met andere vrouwen in beeld in Stockholm.

Na weken van voorbereiding en planning, was het eindelijk zover! Op 15 juni vertrok een groep van 19 webontwikkelaars, grafisch vormgevers en fotografen naar Lissabon op Erasmus+ uitwisseling. 

Ze stuurden ons onderstaand tussentijds verslag:

"Meteen op de dag van aankomst worden we welkom geheten bij ETIC (School of Technology, Innovation and Creation). Het echte werk kan beginnen! Zeven verschillende groepen met telkens 13 Portugese en 3 Belgische cursisten werken een conceptvoorstel uit voor een echte Portugese klant in de koffiesector. We krijgen hiervoor 2 weken de tijd. Er wordt momenteel hard gebrainstormd en gewerkt aan het ontwerpen van logo’s, kleuren, websites, promomateriaal, ... van het nieuwe koffieproduct. Uiteindelijk zal het beste concept ook effectief worden uitgewerkt en gelanceerd in Portugal. 

Tussen het vele werken door is er natuurlijk ook ruimte voor ontspanning en cultuur. In het weekend ontdekken we de stad, bezoeken we musea, en proeven we van de lokale en internationale keuken."

Benieuwd naar meer? 

Lees de blog!

Of volg de cursisten van de grafische - en webopleidingen via hun Instagrampagina.

Groep mensen op foto in Sintra (bij Lissabon).

Eind mei 2022 vertrok een delegatie cursisten en leerkrachten van de opleiding Begeleider in de kinderopvang naar Marokko.

Je kan hun avonturen volgen in dit online reisverslag.

Bekijk hier het filmpje over project Marokko of bekijk hier onze thema-aflevering van Café Encora over Marokko.

Groep mensen staat voor de luchthaven van Marokko.

Mei 2022: een delegatie van de opleiding Personenzorg ging naar Durban in Zuid-Afrika. 

Op 6 mei vertrokken een aantal cursisten samen met hun begeleidende leerkrachten naar Durban in Zuid-Afrika. Benieuwd naar hun avonturen? Je kan hun reisverslag lezen en veel foto's bekijken via hun online dagboek

Groep mensen staat voor de luchthaven van Durban.

In april 2022 zijn we gestart met een nieuwe samenwerking tussen de Italiaanse universiteit Università degli Studi di Napoli 'L'Orientale' uit Napoli en Encora. Onze cursisten hebben meegedaan aan een reeks online conversaties met studenten NT2 van L'Orientale. Lees het verslag hieronder om meer te kunnen ontdekken over deze leuke ervaring en wie weet, doe ook jij volgend jaar mee met je klas.

Wat hield het project in? 

  • Enerzijds was het een project voor NT2-cursisten niveau A2 (1.2) en B1 (2.1-2.4). Ze voerden in kleine groepjes een (online) gesprek in het Nederlands. Ze lazen vóór het gesprek eerst een paar artikels. Dit zijn korte teksten over het dagelijkse leven en het nieuws. Gianmarco, een NT2- cursist uit Italië, begeleidde de gesprekken.
  • Anderzijds was er ook een project voor cursisten Italiaans niveau B2 en C1 en studenten Nederlands van de Italiaanse universiteit. Gedurende anderhalf uur was er een online discussie, drie kwartier in het Italiaans en drie kwartier in het Nederlands. In een groep van maximaal negen personen bespraken ze de inhoud van twee of drie artikelen, gekozen door Gianmarco, een NT2- student in Italië, die toen in België verbleef voor het Erasmusproject. Bekijk hier enkele foto's. 

Meer info vind je in de downloads hieronder:

Cursisten personenzorg op stage in Italië - Een mooie internationale ervaring

Eind oktober 2021 gingen 10 cursisten en 3 leerkrachten van Encora op internationale stage in Italië, meer bepaald in de gemeente Anversa degli Abruzzi.

De keuze voor Anversa degli Abruzzi was niet toevallig: In het verleden werden al contacten gelegd tussen Antwerpen en deze Italiaanse gemeente door onze leerkracht Emiliano Manzillo. Naast gedreven lesgever is Emiliano ook voorzitter van de Antwerpse afdeling van de literaire en culturele organisatie Dante Alighieri, en zo kwam hij al in 2015 in contact met Mario Giannantonio, de voorzitter van het Italiaanse ‘Literair Park D'Annunzio’ en werd de mogelijkheid besproken om samen te werken.

De werkgroep ‘Internationalisering’, onder leiding van leerkracht Greet Dierckx en waar Emiliano ook deel van uitmaakt, boog zich over een concrete samenwerking en werkte een mooi Erasmusproject uit, dat alvast tot 2023 werd goedgekeurd omwille van de hoogstaande kwalitatieve en didactische elementen.

Midden oktober was het dan zover! Vijf cursisten uit de opleiding ‘Begeleider in de kinderopvang’ en vijf cursisten uit ‘Jeugd- en gehandicaptenzorg’ vertrokken samen met hun leerkrachten Els, Greet en Emiliano voor twee weken op praktijkstage naar Italië. Ze gingen er aan de slag in de kleuter- en lagere school Vittorio Clementi in Bugnara, en in de revalidatie- en therapeutische gemeenschap Il Castello in Anversa degli Abruzzi, een gerenommeerd psychiatrisch centrum.

De stage bleek voor alle partijen een waar succes. De samenwerking met het gemeentebestuur van Anversa degli Abruzzi was gemakkelijk, direct en concreet, waardoor de deelnemers zich welkom voelden en de activiteiten op alle mogelijke manieren werden vergemakkelijkt.

Het contact tussen de stagiaires en de leerkrachten in Bugnara en het personeel van Il Castello was uitstekend, zozeer zelfs dat er elke dag gezamenlijk nieuwe activiteiten werden bedacht, waardoor de integratie van de stagiaires in de groepen maximaal werd bevorderd. Uit de emotionele reacties van de kinderen van Bugnara en de bewoners van Il Castello konden we opmaken dat de uitwisseling voor beide partijen een verrijking is geweest.

Er was ook ruimte voor enkele leuke buitenschoolse activiteiten, zoals een uitstap naar Sulmona en naar Scanno. We spendeerden ook een weekend in Rome, waar de cursisten deelnamen aan een acteerworkshop in de Mob Studios.

Kortom, we kunnen spreken van een zeer geslaagd project! Dit dankzij het enthousiasme en de overtuiging van alle deelnemers, de betrokkenheid van het plaatselijke bestuur, maar ook dankzij de warmte en de gastvrijheid van de dorpsgemeenschap, waardoor wij ons direct thuis voelden.

Onze cursisten maakten samen met de begeleiders een mooi online naslagwerk dat je hier kan bekijken.

Een overzicht van alle foto's vind je in ons foto-album.

Dankwoord van Emiliano Manzillo

Als leraar aan Encora en als voorzitter van de Dante van Antwerpen wil ik, mede namens mijn collega's van Encora Greet Dierckx en Els Buyle, de burgemeester Gianni Di Cesare, de viceburgemeester Vincenzo Pace, het gemeenteraadslid Massimo D'Alessandro, alle gemeenteraadsleden, in het bijzonder Mario Giannantonio, Diego Del Rosso, Roberto Di Genova en Maria Bambina Federico bedanken.

Een dankwoord aan Dr. Pagano en Dr. Beatrice is noodzakelijk, evenals een welgemeend compliment voor het uitstekende beheer van hun faciliteiten.

Dank ook aan Peppe, de manager van de Angolo delle Grazie, de bar L'anversano, Elia, Juri en de jongens van de pub, ze hebben allemaal hun positieve bijdrage geleverd, maar in het bijzonder moeten we de gemeentelijke exploitant Rocco Di Genova noemen, voor zijn toewijding aan het project, wiens aanwezigheid van fundamenteel belang was, evenals de keuze van de plaats om te verblijven en te eten, de bio-boerderij La porta dei Parchi, gerund door Nunzio Marcelli en familie.

In de door Nunzio gerunde structuur vonden we iets dat verder ging dan een eenvoudig welkom, we vonden een vriendelijke en vertrouwde omgeving die onze dagen in Italië heerlijk maakte, altijd proberend een goede oplossing te vinden voor een groep met verschillende gewoonten. Niet alleen een veilige haven aan het eind van de werkdag, maar we kregen ook voortdurend advies over de organisatie van activiteiten. Complimenten en dank aan Nunzio en zijn personeel - van de boerderijen tot de keukens - zijn meer dan op hun plaats, want het zijn ideeën en praktijken zoals die in Porta dei Parchi worden toegepast, die Italië nog steeds een fascinerende en gastvrije plaats maken.

Met dank aan Anversa degli Abruzzi, en met grote dank aan degene die de deuren voor ons opende, Mario Giannantonio, een onvermoeibare vriend en voorvechter van de cultuur van de dialoog.

Wie Italiaans spreekt, kan ook nog volgend artikel lezen dat hierover verscheen op de website van La Dante di Anversa.

Erasmus - Kick-off CoOL-project

Eind november vertrokken 8 Encora-medewerkers uit verschillende opleidingen naar ​Maspalomas op Gran Canaria voor de kick-off van het CoOL- project.​ 
Dit is een strategisch partnerschap waarin collega's uit Finland, Zweden, Spanje, Slovenië en België ideeën en werkwijzen uitwisselen als voorbereiding op een mogelijk innovatieproject.​ Het hoofdthema van deze reis was:​Hoe kunnen we zo betekenisvol mogelijk netwerken in de klas, op school en in de wereld? Het was een intense maar uiterst boeiende week. We leerden elkaar en de collega's van de deelnemende landen beter kennen en keren nu als sterk team terug. We kijken er al naar uit om in mei onze internationale collega's bij Encora te mogen ontvangen en werken tegen dan een mooi programma uit.

Foto's

Meer foto's van het werkbezoek vind je in ons foto-album.

Internationale stage Malta

In maart 2020 gingen enkele cursisten en leerkrachten op Erasmus werkbezoek in Malta.

Internationale stage in Zuid-Afrika

De opleiding "Begeleider in de kinderopvang" van Encora zette samen met Toverbos, een lagere school uit Brasschaat, een internationale samenwerking op met een Zuid-Afirkaanse kleuterschool. Helaas moesten we omwille van corona onze stage in Zuid-Afrika annuleren. Als alternatief maakten we het Inanda-project. Doel is om kinderen, leerkrachten en begeleiders in de kinderopvang dichter bij elkaar brengen, en zo elkaar te stimuleren, beter te begrijpen en de wereld een beetje mooier te maken.

Meer info vind je in het artikel dat hierover verscheen.

En hier kan je enkele filmpjes bekijken.

Vrijwilligerswerk in Kroatië

In 2018 vertrokken enkele enthousiaste cursisten uit de opleidingen 'Begeleider in de kinderopvang' en 'Jeugd- en gehandicaptenzorg' samen met 2 begeleidende leerkrachten om vrijwiliigerswerk te doen in Kroatië. Ze gingen een handje helpen in een centrum voor gehandicapte jongeren en in een lagere school. Er werd gezamelijk gekookt, er werden knutselactiviteiten in elkaar gestoken, verschillende danspasjes werden ingeoefend en er werd zelfs een heuse sportdag georganiseerd. 

Iedereen heeft zich 100% gegeven, de twee weken zijn voorbij gevlogen!